Стотици деца и родители събра празникът „Спортна пролет“ в обектите на НСБ

21В събота и неделя в София се проведе празникът „Спортна пролет“, който бе организиран от Министерството на младежта и спорта в партньорство с Националната спортна академия „Васил Левски“, студенти-доброволци от НСА и Българската асоциация „Спорт за учащи“.

Повече от 1000 ученици от столичните училища и още много деца с родителите си се включиха в събитията на „Спортна пролет“. Обектите на „Национална спортна база“ ЕАД отвориха вратите си за всички, които искат да играят волейбол, баскетбол, футбол и да практикуват конен спорт. Министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева откри празника в тренировъчната зала на „Арена Армеец“, където се играха баскетболни срещи от областния етап на ученическите игри за София.

„Скъпи приятели на спорта, радвам се, че откриваме спортния празник в залата по баскетбол, защото това е моят любим спорт. Ученическите игри се провеждат за първи път в съоръженията на „Национална спортна база“ и „Академика 2011“. Надявам се тази инициатива да не бъде само в днешния ден, а да се случва във всички следващи години и в други първенства, свързани със спорта за учащите. В последните години говорим много за спорта сред учащите, но не предприемаме никакви конкретни действия, за да ги стимулираме. С тази инициатива насърчаваме децата да играят баскетбол, футбол, волейбол, да се качат на кон. Ние създаваме условията за спорт и трябва да накараме децата да използват тези условия“, приветства министър Дашева гостите в „Арена Армеец“. След това тя посети всички обекти и съоръжения, които бяха отворени безплатно за деца, ученици и родители.

Конната база „Хан Аспарух“ в София достави незабравими изживявания за младите почитатели на ездата. Деца и ученици от столицата, най-малкият от които бе на 3 години, усетиха магията на конния спорт под ръководството на треньорите от ездови клуб „Еклипс“. Някои се качиха за първи път на кон, други показаха какво са научили в предишни занимания. Много родители се информираха за възможностите да включат децата си в групи за организирано обучение. Така конният спорт спечели нови приятели, сред които са част от възпитаниците на Средно специално училище за деца с увреден слух „Проф. д-р Дечо Денев“. Те посетиха организирано празника в база „Хан Аспарух“ и заедно с преподавателите си благодариха на домакините и на Министерството на младежта и спорта.

Столичният колодрум предостави открития си терен и двете закрити игрища с изкуствена настилка за оспорваните мачове от турнира за ученици от първи до четвърти клас на шест столични училища, които се обучават на футбол от ДФК „Лъвчетата“. Повече от 70 малки футболисти, сред които две момичета, демонстрираха какво са научили от треньорите си. Във финала възпитаниците на 88-о СУ „Димитър Попниколов“ с треньор Радослав Димитров се наложиха с 4:1 над отбора на 35-о СУ „Добри Войников“. На следващите места в класирането се наредиха 51-о СУ „Елисавета Багряна“, 14-о СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, 109-о ОУ „Христо Смирненски“ и 163-о ОУ „Черноризец Храбър“. Капитаните на шестте отбора получиха благодарствени грамоти от Емил Костадинов, съветник на министъра на младежта и спорта. Той даде началния удар на един от мачовете и зарадва децата с автографи и снимки. Всички участници бяха приветствани от доц. Веселин Радков, началник на кабинета на министър Дашева.

Националният стадион „Васил Левски“ отвори врати за всички, които желаят да играят баскетбол и да разгледат Музея на спорта. В двубоите под коша се включиха и студентите – доброволци от Национална спортна академия, които бяха важна част и съдействаха навсякъде при провеждането на празника. Срещите бяха оспорвани, а настроението беше приповдигнато и усмивките не слязоха от лицата на участниците.

Виртуален тур

Бюлетин

Запишете се за нашия бюлетин

Email